Проекти История Доброволчество Партньори Фотогалерия
   ПРЕЗ НАШИТЕ ОЧИ
MEET THE FREAK 2008
 
Коста да Капарика Португалия
Един доброволец разказва....
 
За мен лично беше повод да срещна себеподобни. Това под което се има предвид откачалки са млади хора от Европа с някакви по-странни артистични или друг вид творчески способности. Две седмици приключения в някое диво кътче в Европа, където се учим да ценим природата и в синхрон с нея да творим представите си за един по-добър свят.

Тези младежи се наричат откачалки, защото до голяма степен така ги оценяват обществата им. Но събрани на едно с идеите си, те са творци. Съмишленици по много, дори глобални въпроси.

Meet the freak, иначе казано е сбор на европейската младеж, която вдъхновена от свежото си мислене създава изкуство.
 
4-та Европейска Ученическа Конвенция
 
Маастрихт, 2 – 7 декември 2008
 
От втори до седми декември 2008 година в Маастрихт, Нидерландия, се проведе четвъртата Европейска Ученическа Конвенция на тема “Бъдещето на средното образование в Европа”. Участваха около 70 души от 20 европейски страни от и извън Европейския Съюз. Организатор на форума беше организацията OBESSU, а за приятния ни престой се бяха погрижили LAKS, националната ученическа организация на Нидерландия.

Конвенцията бе открита в сградата на градския съвет (същата, в която е създаден ЕС в днешната му форма). Дните бяха изпълнени с мозъчни атаки, лекции за постигнатите цели и предстоящите предизвикателства, професиналното обучение (техникумите), безплатното обучение и ученето през целия живот, отпадналите ученици и социалните изключения, обясниха ни за кампанията “Light on the Rights” и как да я осъществим, развивахме конкретни предложения за “образованието в бъдещето” за да създадем накрая Резолюция към Декларацията за правата на учениците.

Това беше първото участие на България на такъв тип форум. Защото OBESSU е организация, която покровителства и помага на националните ученически организации, а в България такава няма. Дори нямаме ученически съвет във всяко училище. Бяхме поканени за да се запознаем с хората, които управляват националните ученически съвети в своите страни, да съберем впечатления и идеи за това как да основем такъв съвет и тук в България.
 
Декларация за правата на учениците
 
 
Доброволци в училищата
СПОДЕЛИ МАГИЯТА
 
Какво представлява Програма „Голям брат, Голяма сестра” в училищата ?

Програмата представлява един МАЛЪК ангажимент, който постига ГОЛЯМА промяна. Ако станете наставник и приятел на един по-малък ученик Вие ще изградите чувство за самоуважение у това дете, докато и двамата се забавлявате. И това ще Ви отнеме само един час на седмица по време на учебната година. ЕДНО дете. ЕДИН час на седмица. ЕДНА добра причина да се върнете назад във времето, когато сте били ученик в начален курс.
  КОЙ УЧАСТВА В ПРОГРАМАТА?
Деца на възраст от 7 до 12 години
Грижовни и отговорни доброволци над 16 годишна възраст
Средно общообразователни училища /от 1 до 12 клас/
Фирми и корпорации
 
  Първата група доброволци
в СОУ "Н. Вапцаров"
в началото на 2005г.

  КАКВО МОЖЕ ДА ПОСТИГНЕ „СПОДЕЛИ МАГИЯТА” ?

Децата, които прекарват време със своя по-голям приятел придобиват увереност, усвояват нови знания и умения и развиват възможностите си да се грижат за другите. Толемите приятели от своя страна получават чувство на удовлетвореност и удоволствие, виждайки света през очите на едно дете.
 
  КАКВО ПРАВИ ЕДИН ГОЛЯМ ПРИЯТЕЛ?
Освен че ще моделирате с пластелин, ще рисувате и ще се забавлявате, Вие ще бъдете и позитивен модел на поведение за малкия ученик. Чрез любов и приятелство Вие ще помогнете на детето да изгради своето самочувствие.
 
  ГОЛЕМИЯТ ПРИЯТЕЛ Е ...
•   Страхотен слушател
•   Грижовен към хората
•   Вярва във възможностите и уменията на другите
•   Търпелив и внимателен
•   Чувствителен към нуждите и обстоятелствата в живота на другите
•   Отзивчив и с чувство за хумор
•   Отдаден на взаимоотношенията с детето
•   Отворен за различни мнения
 
  КАКВО ПОСТИГА „Голям брат, Голяма сестра” В УЧИЛИЩАТА?
90% от големите приятели забелязват положителна промяна у децата, с които общуват
88% от децата подобряват грамотността си
64% от децата и 62% от доброволците придобиват по-високо самочувствие
89% от всички участници се чувстват по-добре като цяло
 
На територията на гр. Пловдив Програмата
    работи в:
 
  СОУ “Никола Вапцаров”
СОУ “Симеон Велики”
СОУ “Паисий Хилендарски”
ОУ “Райна Княгиня”
ОУ “Димитър Талев”
СОУ “П.К. Яворов”
 
 
 
 
 
 
 нагоре 
Powered by: CSD Ltd.