Проекти История Доброволчество Партньори Фотогалерия
   АРХИВ НОВИНИ
От 15 до 18 октомври 2007г.

се проведе визита на Изпълнителния директор на BBBS International Кити Боуси и Регионалният мениджър Меган Бербано-Махуел с цел съгласуване на международните стандарти и изготвяне на стратегически план за дейността
на организацията за следващите 5 години.

Основна стратегическа цел на организацията ще бъде националната експанзия на Програма "Голям брат, Голяма сестра", както и увеличаване на броя на двойките в училищата и общността.

По време на визитата бяха посетени училищата, в които работи програмата на територията на гр. Пловдив, както и новият клон в гр. Куклен.

Г-жа Боуси се срещна и с консултантите на програмата, както и с няколко от двойките "голям-малък приятел".

От 9 до 14 юли
в станцията на ЖП Управление на хижа Студенец се проведе ежегодния летен лагер на двойките от Програма „Голям брат Голяма сестра”.
Общо 38 малки и големи приятели взеха участие в забавното приключение. Наред с тях емоциите споделяха и преподаватели, координатори, лекар…
Няма как да не се отбележи и присъствието в един от дните на Н.П. Посланникът на Р. Ирландия у нас – Джефри Кийтинг, които се включи в Спортния празник, подготвен от организаторите а след това награди победителите. Ирландското присъствие продължи още четири дни, с участието на Шиймъс О'Браян и Били Фрийли – представители на нашите партньори от ГБГС Ирландия.
Всеки един от шестте дни прекарани заедно в планината ще остави ярък спомен у децата, доброволците и организаторите, които се включиха в спортните състезания, похода в гората, пижаменото парти, лагерния огън, вечерта на таланта, песните, игрите, усмивките, доброто настроение, както и всичко останало, което беляза времето на лагера.

От 12 до 15 юни 2007г.
Огнян Койчев, в качеството си на оценител на Програма “Голям брат Голяма сестра” посети партньорите на Асциацията от Ирланидя. Той взе участие в обучителен семинар на координатори от Програма “Голям брат Голяма Сестра Ирландия” на тема “Технология на оценяването и изследване на ефективността на Програма “Голям брат Голяма сестра” с водещ професор Джийн Роудс от Бостън, САЩ. Г-н Койчев присъства и наКонференция по резилиънс, организирана от Националния университет на Ирландия в Гоуей
Г-н Койчев, кои бяха акцентите на Вашето посещение в Ирландия?
• От повече от 5 години се занимавам с оценяване на ефектите от Програма “Голям брат, Голяма сестра” върху всичките и бенефициенти. Интерисувам се и от международния опит на мои колеги от други страни, работещи по проблема. По време на визитата си в Ирландия проведох консултации по специфичните особености на оценяването на Програмата с професор Джийн Роудс от САЩ и с д-р Пат Долан, директор на Центъра за изследване на децата и семейството към НУИ в Гоуей. Освен това, за мен беше изключително интересно да участвам в Конференцията по резилиънс, организирана от Националния
В каква насока ще продължи сътрудничеството между Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” и ирландските и партньори?
• По време на визитата съществих делови срещи с г-н Шон Кембъл, ръководител на Форойг, Ирландия и д-р Пат Долан, НУИ в Гоуей на тема сътрудничеството между Форойга, “Голям брат Голяма сестра Ирландия”, НУИ в Гоеуй от една страна и “Голям брат Голяма Сестра България” и ПУ “П.Хилендарски” от друга. Ще продължим да си партнираме в развитието и оценяването на ефективността на програмата в България. Освен това обсъдихме и българското участие в бъдещ съвместен проект пред ЮНЕСКО на НУИ в Гоуей, Форойга, ГБГС България и ПУ.

На 13 май 2007 г.
корпоративните ни партньори от Агенцията за недвижими имоти “Адрес” поканиха двойките от програмата да вземат участие в тийм билдинг на формата.
Децата и доброволците се забавляваха заедно със служителите на “Адрес” и получиха много награди и приятни емоции по време на събитието, което се състоя на Младежкия хълм в Пловдив.

На 28 април 2007 г.
на Братската могила в гр.Пловдив се проведе спортен празник на открито.

В него взеха участие 50 децата и доброволци на Голям брат Голяма сестра България.
Заслугата за доброто настроение, веселите игри и усмивките по лицата на децата беше на големите приятели, които за втори път поеха инициативата и организацията на събитието в свои ръце.

Гответе се за Първи юни!

От 12 до 18 април 2007 г.
в Ню Йорк се проведе ежегодната среща на членовете на Big Brothers Big Sisters International.
В срещата взеха участие само страните, които са официлни представители на международната мрежа, и които успешно преминаха двугодишния процес на супервизия и присъединяване към BBBS International.
Асоциация “Голям брат, Голяма сестра България” е равноправен асоцииран член на мрежата заедно с Канада, Израел, Южна Африка, Бермуда, Русия, Полша, Ирландия, Австралия, Нова Зеландия и Холандия.

На 28 март 2007 г.
с празнична церемония, в СОУ „Цар Симеон Велики” беше открит Клуб на малките и големи приятели. Директорът на училището г-н Данаил Търпоманов преряза тържествено лентата на новата стая, в която доброволците и децата на Програмата ще прекарват приятно и забавно времето си.

През март 2007 г.
През месец март 2007 година се проведе цикъл от две обучения за доброволци, работещи като Големи братя и сестри от общността.
В тях се включиха общо 15 момчета и момичета, предимно от ЕГ Пловдив, както и няколко човека от МГ „Акад. Кирил Попов”. Сега предстои напасването на вече обучените доброволци в двойки с техните малки приятели.

  От 12 до 18 април - в Ню Йорк

На ежегодната среща на националните директори от мрежата на BBBS International , проведена от 12 до 18 април в Ню Йорк бе представена новата политика за набиране на средства на борда на BBBS International, както и начините, по които ще бъдат подкрепяни членовете на мрежата. Беше представен и новият специалист в набиране на средства Мюриел Адисън, която ще разширява връзките на страните-членки с американски и международни донори и ще подпомага процеса по изготвяне на проектопредложения за финансиране.

По време на срещата в Ню Йорк се проведе и двудневно обучение за набиране на средства, водено от Карен Осборн (President “ The Osborne Group, Inc., NY; www.theosbornegroup.com). Тя подпомага работата на BBBS International като външен консултант.
Джийн Роудс, Професор по психология от Масачузетския университет в Бостън представи резултатите от своето проучване “Разбиране и подпомагане на младежките менторски движения”. Изследването е поръчано от BBBS America и голяма часто от него е тествано върху бенефициентите на Програма “Голям брат, Голяма сестра”.
На срещата беше презентиран и новият уебсайт на BBBS International (www.bbbsi.org)

  На 24 и 25 февруари 2007 г.  
в Хасковски минерални бани се проведе обучение за педагогически съветници и учители – начален курс на тема “Интерактивни методи за работа с деца със специфични проблеми от начална училищна възраст“.
30 преподаватели и психолози от училищата, в които работи Програма “Голям брат, Голяма сестра” бяха запознати със стандартите за подбор на деца за Програмата и изискванията към техните семейства.
О.Койчев и Зл.Костова от ПУ “П.Хилендарски” запознаха участниците с Стереотипи, факти и оценяване на “проблемно” поведение в класната стая; специфика на агресивното поведение в начална училищна възраст и стратегиите за промяна.

  На 17 февруари 2007г.
от 10ч. в залата на “Отворено общество” в НБ “Иван Вазов” се проведе ДЕТСКИ ПРАЗНИК, организиран от доброволците на Асоциацията за техните малки приятели.

На празника са поканени и учители, родители, приятели и партньори на “Голям брат Голяма сестра – България”.

На 20 и 21 януари 2007г.
се проведе второто обучение за нови доброволци на Асоциация “Голям брат Голяма сестра – България”, които ще работят с деца от общността. След двата преминати тренинга, за дванайсетте момичета и момчета предстои напасването им в двойки с техните малки приятели.

На 13 и 14 януари 2007г.
В Пловдив се проведе входящо обучение за нови доброволци на Асоциация „Голям брат Голяма сестра – България”. Те ще бъдат първата група доброволци, които ще работят с деца от общността

 На 22 декември 2006г.
В СОУ „Н. Вапцаров” корпоративните доброволци на „Голям брат Голяма сестра – България” от Агенция за недвижими имоти „Адрес” организираха коледно парти за децата във физкултурния салон на училището. Мениджърите и брокерите на Агенцията зарадваха учениците с лакомства и изненади. Най-голям интерес сред присъстващите, предизвика моментът, в който корпоративните партньори отличиха най-активните доброволци и техните малки приятели.

 18 декември 2006 г.
Основополагащите европейски тенденции в сферата на трудовата и социална политика са насочени към задължително и задълбочено поощрение на социално отговорен бизнес. Корпоративното доброволчество е един от начините компаниите да покажат своята социална ангажираност и гражданската позиция на всеки един от своите служители. Агенция за недвижими имоти "Адрес" заяви желание да се обвърже дългосрочно с добрволчески активности, инициирани от Асоциация "Голям брат, Голяма сестра – България" и по този начин, за първи път в страната стартира корпоратнивно доброволчество.
Служители и мениджъри от Агенцията ще предоставят доброволен труд за каузата на "Голям брат, Голяма сестра" ежемесечно. Повече от 70 доброволеца от Агенцията ще се включват в дейностите на Асоциация ГБГС, заяви Аделина Шехерова – Регионален директор на Агенция за незвижими имоти „Адрес” на пресконференция на 18 декември 2006г.
На 18 декември в хотел „Тримонциум Принцес”, Асоциация „Голям брат, Голяма сестра – България” проведе Годишния си Коледен прием. На събитието присъстваха Н.П. Посланникът на Ирландия в България Джефри Кийтинг, Директорът на Дирекция образование в район Северен на Община Пловдив, Представители на академичните среди от ПУ „Паисий Хилендарски”, Директорите на училищата , в които се реализира Програмата, Доброволци, Родители, Деца, Приятели.
Едно от събитията на вечерта беше отличаването на Корпоративните партньори на Асоциацията – Агенция за недвижими имоти Адрес, Пицарии Кастело и ДЗИ. Доброволците на Голям брат Голяма сестра получиха лични поздравления от Посланника на Ирландия Негово Превъзходителство Джефри Кийтинг за участието си в Програмата. Събитието беше отразено от регионални и национални печатни и електронни медии.

 В дните от 27 ноември до 8 декември 2006
 
учениците от СОУ „Никола Вапцаров”, заедно с деца, от Програмата се включиха в инициатива за изработване на коледни картички.

С помощта на педагогическия съветник Божана Калинова и организаторката на доброволческите активности Теодора Петранова вече са факт повече от 80 цветни картички, които по празниците ще стоплят нечие сърце.

  5 декември 2006г.  
Изпълнителният директор на „Голям брат Голям сестра – България” взе участие в сутрешния блок на ТВ Евроком България по случай Международния Ден на доброволците.

  1 декември 2006г.
Агенция за недвижими имоти „Адрес” стана официален корпоративен партньор на Голям брат Голям сестра – България. Служителите на компанията ще се обвържат с дългосрочни доброволчески инициативи, посветени на „малките приятели” в училищата.

  25 ноември 2006г.
Проведе се второ обучение за нови доброволци на Голям брат Голям сестра – България. По време на обучението бяха представени новите изисквания и стандарти за работа на доброволците в училищата.

  18 и 19 ноември 2006г.
В гр. Пловдив беше проведен първоначален тренинг за доброволци, работещи по програма „Голям брат, Голяма сестра” в следните три учебни заведения: СОУ „Никола Вапцаров”, СОУ „Цар Симеон Велики” и СОУ „Паисий Хилендарски”.
В обучението се включиха 24 доброволци, тримата педагогически съветници на училищата и една преподавателка от СОУ „Никола Вапцаров”.

  9 ноември 2006г.
Изпълнителния Директор на Голям брат Голяма сестра – България се срещна със Зам. Министъра на образованието и науката, Г-н Кирчо Атанасов. Беше представена дейността на Асоциацията в училщата и бяха обсъдени бъдещи планове за сътрудничество с Министерството.

  2 ноември 2006г.
Беше открит новият офис на Голям брат Голям сестра – България в гр. Пловдив

  1 ноември 2006г.
Голям брат Голям сестра – България работи в три СОУ на територията на гр. Пловдив:
   - СОУ „Никола Вапцаров”;
   - СОУ „Симеон Велики”;
   - СОУ „Патриарх Евтимий”
 
  ФОТОГАЛЕРИЯ
 
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
Виж цялата фотогалерия
     
Powered by: CSD Ltd.